Kart Cezaları ve PFDK Uygulamaları

31 Mart 2010 Çarşamba



Her hafta hangi oyuncuların cezalı olduğunu araştırmak gerçekten zul geliyor insana. Bir gazeteyi açıyorsun bir cezalı listesi, diğer birinde başka bir cezalı listesi. Keza web sitelerinde de farklı açıklanan listeler. Buna bir de hafta arası oynanan kupa maçları ve maç sırasında görülen kartlardan bağımsız olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)'nun verdiği cezalar eklenince, iş iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Fantezi futbol ve bahis oynayanlar için mutlak gerekli bilgi olan cezalı oyunculara ulaşmak nasıl bu kadar zor olabiliyor diye düşünürken, işin temeline inmenin doğru olacağına karar verdim. Futbolla bu kadar ilgilenirken, hangi ihlale ne ceza verildiğini, bu cezaların hangi maçlarda çekildiğini tam olarak bilmemek biraz da garip geldi.

Yukarıda sözünü ettiğim bilgilere ulaşmanın en kestirme yolunun Futbol Disiplin Talimatı'na ulaşmak olduğunu bildiğimden, Türkiye Futbol Federasyonu'nun web sitesinden söz konusu talimatı aramaya başladım. Kısa bir araştırmadan sonra Temmuz 2009 tarihli Futbol Disiplin Talimatı'na ulaştım. Tahmin ettiğimden daha kısa (yalnızca 24 sayfa) olduğundan, içinden sarı kart ve kırmızı kart uygulamaları ile ilgili bölümleri hemen aramaya başladım. Nihayet talimatın sonuna doğru 20. sayfadan başlayan E. İnfaz bölümünde yer alan 92. Madde'de sarı kart uygulamalarının, 93. Madde'de ise kişilerin ihraç edilmesine ilişkin uygulamaların düzenlendiğini gördüm. İlgili uygulamalar şaşırtıcı bir biçimde çok anlaşılır bir anlatımla talimatta yer almış. Aşağıda, uygulamalara ilişkin maddeleri talimatta yer aldığı haliyle yazıyorum:

MADDE 92 - SARI KART UYGULAMALARI

"(1) Bir sezonda, aynı kategorideki müsabakalarda üst üste ya da aralıklı olarak 4 (dört) sarı kart gören bir futbolcu, cezalı duruma düştüğü kategorinin ilk resmi müsabakasında oynayamaz."

"(2) Sarı kart uygulamasında Profesyonel Ligler, Türkiye Kupası ve Gençlik Geliştirme Ligleri'ndeki her bir kategori ayrı ayrı değerlendirilir."

"(3) Bir futbolcunun bir müsabakada sarı kart görmesinden sonra, doğrudan kırmızı kart veya ikinci bir sarı kart nedeniyle kırmızı kart görmesi halinde söz konusu sarı kartlar hakem raporlarında belirtilmez ve toplam 4 (dört) sarı kart hesabında dikkate alınmaz."

"(4) Amatör liglerde dört sarı kart uygulaması yapılmaz."

"(5) Bir sezonda görülen sarı kartlar sonraki sezona taşınmaz."

MADDE 93 - KİŞİLERİN İHRAÇ EDİLMESİ

"(1) Resmi müsabakalarda hakem tarafından kırmızı kart gösterilerek oyundan ihraç edilen futbolcular, idari tedbirlidirler ve cezaları sona erinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar."

"(2) Kırmızı kart gören veya eylemleri nedeniyle disiplin kurulları tarafından cezalandırılan futbolcular, o kategoride cezası infaz edilinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar."

"(3) Bir kişinin kırmızı kart veya müsabakadan men cezasının infaz edilebilmesi için bu kişinin bir kulübe tescilli olması ve lisans işlemlerini tamamlamış olması gerekir."

"(4) Resmi müsabakalarda, oyun disiplini veya cezai nitelikteki fiili nedeniyle, oyun alanından çıkarılan futbolcu ve diğer görevliler, Disiplin Kurulu tarafından başkaca bir karar verilmediği takdirde o müsabakayı takip eden ilk resmi müsabakada oynayamaz."

"(5) Resmi müsabakalarda oyun kurallarından doğan ihlaller nedeniyle oyundan çıkarılan futbolcular (futbolcunun ikinci sarı kart nedeniyle veya bariz gol şansını önlemesi nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarıldığı hallerde) otomatik olarak takip eden ilk resmi müsabakada oynayamaz."

Yukarıdaki açıklamalar oldukça net ve anlaşılır olmasına karşın bazı boşluklar kalıyor. Mesela futbolcu bariz gol şansı haricinde direkt kırmızı kart görürse, alacağı ceza nasıl belirleniyor? Bir de küfür ya da doğru tabirle hakaret için nasıl bir yol izleniyor? Bunlar da C. Disiplin İhlalleri bölümünde yer alan 40. ve 42. maddelerde şöyle açıklanmış:

MADDE 40 - HAKARET

"(1) TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunanlar, müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır."

"(2) Yukarıda belirtilen fiillerde bulunan futbolcular ve diğer kişilere iki veya üstünde; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise üç veya üzerinde müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, stadyuma giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir."

"(3) Anılan fillerin kulüplerin başkan ve yöneticileri tarafından işlenmesi halinde stadyuma giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ve bu cezalarla birlikte 5.000 TL ile 100.000 TL arası para cezası verilir."

"(4) Bir futbolcuya ya da müsabaka görevlileri dışında kalan kişilere tükürenlere en az dört müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir. Bu fiilin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise en az 8 müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir."

MADDE - 42 KURAL DIŞI HAREKETLER

"(1) Futbol oyun kurallarına aykırı olarak sert ve ciddi faul yapan veya şiddetli harekette bulunan futbolcular müsabakadan men cezası ile cezalandırılır."

"(2) Sert ve ciddi faul yapan futbolculara iki veya üstünde; şiddetli hareket yapan futbolculara üç veya üstünde müsabakadan men cezası verilir."

Buraya kadar gayet anlaşılırdı ancak burada "sert ve ciddi faul" ile "şiddetli hareket" kavramları ortaya çıktı. Bu iki kavram arasındaki farkı çok iyi anlayamasak da, genel olarak bu açıklamalar bizi aydınlatmış oluyor. Yukarıdaki kuralları bilerek kart uygulamalarını takip edebilirsek, en azından gördüğümüz listelerdeki hataları tespit edebilmemiz mümkün olur.

Ancak, bir de C. Yargılama bölümünün  85. maddesinin 3. bendi var ki, bu kural PFDK ve tahkim kurulu kararlarını sürekli takip etmemiz gerektiğini bize açıklıyor:

MADDE 85 - KARAR

"(3) Disiplin kurulu, hakemin saha içerisindeki futbolculara ilişkin disiplin uygulamalarını (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak şahısta hata hallerinde ortadan kaldırabilir."

Gördüğünüz gibi, ne kadar saha içi uygulamaları takip etsek de olay yine masa başında bitiyor. Buraya kadar yazdıklarımı, yazının tamamını okumak istemeyenler için kendi anladığım kadarıyla özetliyorum:

- Futbolcular gördükleri her 4 sarı kartta, 1 maç ceza alırlar. Ligde görülen kartlar ligde, kupada görülen kartlar kupada geçerlidir. Ligde gördüğü 4 sarı kart sonucu cezalı duruma düşen oyuncu, takip eden lig maçında oynayamaz.

- İki sarı karttan kırmızı kart gören ya da bariz gol şansını engellediği için kırmızı kart gören futbolcular, takip eden ilk resmi maçta oynayamazlar ve bu şekilde cezalarını tamamlarlar. Bunun için PFDK'dan ayrıca bir karar beklemeye gerek yoktur.

- Bariz gol şansını engelleme haricinde görülen kırmızı kartlarda futbolcu PFDK'ya sevk edilir ve idari tedbirli olur. Cezası açıklanıncaya kadar hiçbir resmi maçta forma giyemez. Ancak, disiplin kurulu futbolcu için herhangi bir karar vermezse takip eden ilk maçta oynamayarak cezasını tamamlar.

- Futbolcu saha içerisinde hakem haricinde birisine küfür ederse en az 2 maç, hakeme küfür ederse en az 3 maç ceza alır. Ayrıca, hakem haricinde birisine tükürdüğünde en az 4 maç, hakeme tükürdüğünde ise en az 8 maç ceza alır.

- Sert ve ciddi faul yapan futbolcu en az 2 maç, şiddetli hareket yapan futbolcu ise en az 3 maç ceza alır.(Bu ayrım benim için çok net değil.)

- Hakem istediği kadar maç içerisinde kart çıkarsın, PFDK hakemin "şahısta hata"sı olduğuna karar verirse cezayı iptal edebilir.

Benden bu kadar. Diğer konuları da merak ediyorsanız talimatı açıp okuyabilirsiniz, zaten tamamı 24 sayfa. Cezalı oyuncuları da ben her hafta araştırıp elimden geldiğince doğru bir biçimde bir postta yazmaya devam edeceğim.
  

28. Hafta Turkcell Süper Lig Hakemleri


02.04.2010 Cuma 20:00 Ankaragücü - Beşiktaş
Orta Hakem : Barış Şimşek
Yardımcı Hakemler : Mustafa Emre Eyisoy, Erhan Sönmez
Dördüncü Hakem : Mustafa Öğretmenoğlu

03.04.2010 Cumartesi 14:00 Büyükşehir Bld.spor - Denizlispor
Orta Hakem : Kuddusi Müftüoğlu
Yardımcı Hakemler : Erdinç Sezertam, Ali Saygın Ögel
Dördüncü Hakem : Mete Kalkavan

03.04.2010 Cumartesi 19:00 Bursaspor - Antalyaspor
Orta Hakem : Bülent Yıldırım
Yardımcı Hakemler : Tarık Ongun, Orkun Aktaş
Dördüncü Hakem : Fethi Serkan Koçak

04.04.2010 Pazar 14:00 Eskişehirspor - Kasımpaşa
Orta Hakem : Abdullah Yılmaz
Yardımcı Hakemler : Hakan Atilla Gökbilgin, Serdar Akçer
Dördüncü Hakem : Bülent Birincioğlu

04.04.2010 Pazar 14:00 Diyarbakırspor - Gaziantepspor
Orta Hakem : Tolga Özkalfa
Yardımcı Hakemler : Alper Ulusoy, Süleyman Özay
Dördüncü Hakem : Gökhan Güneşer

04.04.2010 Pazar 14:00 Manisaspor - Gençlerbirliği
Orta Hakem : Süleyman Abay
Yardımcı Hakemler : Cemal Bingül, Hakan Yemişken
Dördüncü Hakem : Erdoğan Özkaya

04.04.2010 Pazar 19:00 Fenerbahçe - Kayserispor
Orta Hakem : Yunus Yıldırım
Yardımcı Hakemler : Adil Sinem, Ekrem Kan
Dördüncü Hakem : Zafer Demir

05.04.2010 Pazartesi 20:00 Sivasspor - Galatasaray
Orta Hakem : Halis Özkahya
Yardımcı Hakemler : Cem Satman, İsmail Köse 
Dördüncü Hakem : Mürvet Sezer

26 - 29 Mart 2010 Futbol Maç Yayınları

26 Mart 2010 Cuma


26 Mart 2010 Cuma

20:00 Büyükşehir Bld.spor - Bursaspor (Lig TV)
21:30 Bochum - Eintracht Frankfurt (TRT 3)

27 Mart 2010 Cumartesi

14:30 Hearts - Rangers (Futbol Smart)
17:00 Chelsea - Aston Villa (Spormax)
19:00 West Ham - Stoke City (Spormax)
19:00 Beşiktaş - Eskişehirspor (Lig TV)
19:00 Roma - Inter (NTV)
19:30 Bolton - Manchester United (Spormax)
19:30 Bayer Leverkusen - Schalke 04 (TRT 3)
21:00 Palmeiras - Mirassol (Spormax)
21:00 Mallorca - Barcelona (NTV Spor)
21:45 Twente - Sparta Rotterdam (Futbol Smart)
22:15 Benfica - Braga (Euro Futbol)

28 Mart 2010 Pazar

14:00 Burnley - Blackburn (Spormax)
15:30 Ajax - Groningen (Futbol Smart) 
16:30 Hoffenheim - Freiburg (TRT 3)
18:00 Liverpool - Sunderland (Spormax)
18:30 Borussia Monchengladbach - Hamburg (TRT 3)
19:00 Galatasaray - Fenerbahçe (Lig TV)
21:00 Corinthians - Sao Paulo (Spormax)
22:00 Real Madrid - Atletico Madrid (NTV Spor)

29 Mart 2010 Pazartesi

20:00 Kayserispor - Trabzonspor (Lig TV)
21:45 Newcastle - Nottingham Forest (Futbol Smart)
22:00 Manchester City - Wigan Athletic (Spormax)

27. Hafta Turkcell Süper Lig Tahminleri


Büyükşehir Bld.spor - Bursaspor  2

Bursaspor için çok fazla söylenecek bir şey yok. Son 6 maçta 18 puan. Son iki maçta çok iyi futbol sergilemeseler de galip gelmeyi bildiler. Hafif sakatlığı ve hastalığı bulunan Sercan ve Ali Tandoğan'ın maçta forma giymesi bekleniyor. İBB'de sakatlıkları devam eden Herve Tum, Zeki Korkmaz, Gökhan Kaba, Gökhan Süzen ve Ergün Berisha maçta forma giyemeyecek. Bunun yanında hafta içerisinde şike soruşturması kapsamında bazı futbolcuların ve yardımcı antrenör Arif Erdem'in göz altına alınması İBB'de moralleri bozdu. Tabi bu söylentiler ters etki yaparak takımı motive de edebilir. Ancak maç için Bursa'dan Olimpiyat Stadı'na binlerce taraftar gelmesi bekleniyor. Bursaspor deplasman yerine kendi evinde gibi oynayacak. Büyük taraftar desteği ile Bursa'nın kazanmasını bekliyorum.

Gençlerbirliği - Diyarbakırspor  1

Gençlerbirliği uzun bir aradan sonra Sivasspor karşısında galip gelerek ligde rahat bir konuma geldi. Diyarbakırspor da tartışmalı bir biçimde ligden düşürülmemesi sonucu moralli çıktığı maçta Antalyaspor önünde kazandı ve ligde kalma yolunda önemli bir adım attı. Ancak Diyarbakırspor'da kaleci Gökhan, Erdinç, Ümit Bozkurt ve Ayman kadro dışı, Bassem Abbas kaçak. Bunların yanında Diallo, Tazemeta ve Abdullah Çetin de sakat ve büyük ihtimalle forma giyemeyecekler. Gençlerbirliği'nde ise sarı kart cezalıları Orhan Şam ve Aykut Demir ile birlikte sakatlıkları devam eden Harbuzi, Mahmut ve Alparslan bu maçta forma giyemeyecekler. Defanstaki önemli eksiklerine karşın Gençlerbirliği usta gol ayaklarıyla maçı kazanacaktır.

Beşiktaş - Eskişehirspor  Alt

İstatistiklere göre Beşiktaş'ın Eskişehirspor'a karşı büyük üstünlüğü göze çarpıyor. Beşiktaş'ta Nobre ve Tabata sakatlıkları sebebiyle oynamayacaklar. Eskişehirspor hükmen kazandığı Ankaraspor maçı hariç son 6 maçını kaybetmedi. Doğa kırmızı kart cezası, Bülent Ertuğrul ve El Saka da sakatlıkları sebebiyle forma giyemeyecekler. İki takımın da az gol atıp az gol yediği düşünülürse, bu maç için en muhtemel sonuç 2,5 gol altı olacaktır.

Antalyaspor - Manisaspor  Toplam Gol 2-3

İki kupa yorgunu takımın mücadelesinde Manisaspor puana daha fazla ihtiyacı olan taraf. Kupa maçında oyuncularının büyük bölümünü de dinlendirdiler. İki takımın da defanslarının önemli oyuncularından Yalçın ve Kalabane kupa maçlarında gördükleri kırmızı kartlar sebebiyle bu maçta forma giyemeyecekler. Bunun yanında Antalyaspor'da Balili ve Hakan Özmert'in sakatlıkları var ama oynayıp oynamayacakları belli değil. Manisaspor'da Yaser Yıldız daha önce kadro dışı kalmıştı. maç sonucu tahmin etmenin zor olduğunu düşündüğüm maçta toplam gol sayısının 2-3 olmasını bekliyorum.

Denizlispor - Kasımpaşa  Üst

Kümede kalma mücadelesi açısından haftanın en önemli maçı. Denizlispor bu maçı kaybederse artık büyük ihtimalle lige havlu atacaktır. Kasımpaşa ise şu anki durumu rahat olsa da ilerleyen günlerde kabus görmek istemediği için maçı kazanmak isteyecektir. İki takımda da cezalı oyuncu bulunmuyor. Denizlispor'da ayağı kırılan Güray forma giyemeyecek. Kasımpaşa her takıma karşı aynı oyunu oynadığı için bu deplasmanda da açık oynayacağını düşünüyorum. Ayrıca Moritz de takıma döndü. Denizlispor da kazanmak için açık futbol oynayacaktır. Bu maçın 2,5 gol üstü biteceğini düşünüyorum.

Gaziantepspor - Sivasspor  1-0 Çifte Şans

Sivasspor Muhsin Ertuğral'dan boşalan teknik direktörlük koltuğunu Mesut Bakkal ile anlaşarak doldurdu. Bu haftaya kadar birkaç kez Sivasspor'un ligin en kötü futbol oynayan takımı olduğunu yazmıştım. Teknik direktör değişikliğinin takıma yansımasının ne yönde olacağını önümüzdeki haftalarda göreceğiz. Gaziantepspor istikrarsız çizgisini devam ettiriyor. Geçen hafta Fenerbahçe karşısında gol pozisyonuna girmeden maçı tamamladılar. Gaziantepspor'da Murat Ceylan, Sivasspor'da da Hayrettin sarı kart cezalısı. Sivasspor'da ayrıca Uğur Kavuk ve İbrahim Şahin'in sakatlıkları devam ediyor. Normal şartlarda G.Antepspor'un kazanmasını beklediğim bir maç ancak Sivasspor'daki teknik direktör değişikliği sebebiyle biraz daha temkinli yaklaşarak hem 1 hem de 0'ı birlikte değerlendireceğim.

Galatasaray - Fenerbahçe  Üst

Derbi öncesi iki takımda da cezalı oyuncu bulunmazken, G.Saray'da Arda'nın F.Bahçe'de ise Emre'nin durumları maç günü belli olacak. Bunların haricinde G.Saray'da sakatlığı devam eden Kewell forma giyemeyecek. Fenerbahçe'de Uğur Boral yok, Cristian ve Deniz'in durumları belirsiz. Takımların son haftalarda aldıkları puanlar haricinde maç içerisinde gösterdikleri performansları karşılaştırıldığında G.Saray galibiyete daha yakın gözüküyor. Ancak yine de derbi mücadelesi için kesin bir şey söylemek zor. Bu maçın da 2,5 gol üstüne gitmesi bence normal sonuç olacaktır.

Kayserispor - Trabzonspor  2

Kayserispor'un 2. yarıdaki performansı tam bir hayal kırıklığı. Geçen sezon defans 4'lüsünün banko oyuncularından Eren ve Toledo sakatlıkları sebebiyle uzun süredir oynamıyorlar, Ali Turan ise ikinci yarı öncesi kadro dışı kaldı. Bilal Aziz adı bahis skandalına karıştığı için kadro dışı bırakılmıştı. Şimdi de yine Umut Koçin ve Durmuş Bayram bu konuyla ilgili olarak sorgulanıyorlar. Takımın kötü gidişi için günah keçisi olarak da Gökhan Emreciksin seçilmiş ve kadro dışı bırakılmış. Takım kaptanı Aydın'a ise komik bir biçimde tesislerde kalma cezası verilmiş. Saidou bu hafta kart cezalısı, Cangele geçen hafta oynamadı, bu hafta oynayıp oynayamayacağına dair basın organlarında hiçbir habere rastlayamadım. Tüm bunlara bir de Tolunay Kafkas'ın sezon sonunda takımdan ayrılacağı açıklaması eklendi. Takımın yukarıya yetişme ihtimali de yok, küme düşme potasından da çok uzak. Böyle bir ortamda bence Kayserispor sezonu kapattı. Trabzonspor için ise her şey geçen hafta yeniden başladı. Üzerindeki 4 takımı birden geçip şampiyon olması zor ancak şampiyonlar ligini zorlayabilecek konuma geldiler. Trabzonspor'da Engin Baytar kırmızı kart cezalısı. Tüm göstergeler bu maç öncesi Trabzonspor'dan yana. Zor da olsa bu maçı kazanacaklarını düşünüyorum.  

27. Hafta Turkcell Süper Lig Cezalı Oyuncular


Sarı Kart :
Orhan Şam (Gençlerbirliği)
Aykut Demir (Gençlerbirliği)
Hayrettin Yerlikaya (Sivasspor)
Murat Ceylan (Gaziantepspor)
Alioum Saidou (Kayserispor)

Kırmızı Kart :
Doğa Kaya (Eskişehirspor)
Oumar Kalabane (Manisaspor)
Engin Baytar (Trabzonspor)
Yalçın Ayhan (Antalyaspor)

27. Hafta Turkcell Süper Lig Hakemleri

25 Mart 2010 Perşembe


26.03 2010 Cuma 20:00 Büyükşehir Bld.spor - Bursaspor
Orta Hakem : Bünyamin Gezer
Yardımcı Hakemler : Serkan Akarca, Mehmet Metin
Dördüncü Hakem : Gökhan Güneşer

27.03.2010 Cumartesi 14:00 Gençlerbirliği - Diyarbakırspor
Orta Hakem : Aytekin Durmaz
Yardımcı Hakemler : Gökhan Memişoğlu, Serdar Diyadin
Dördüncü Hakem : Mesut Çarık

27.03.2010 Cumartesi 19:00 Beşiktaş - Eskişehirspor
Orta Hakem : Halis Özkahya
Yardımcı Hakemler : Mehmet Şahan Yılmaz, Muhittin Gürses
Dördüncü Hakem : Hakan Ceylan

28.03.2010 Pazar 14:00 Denizlispor - Kasımpaşa
Orta Hakem : Tolga Özkalfa
Yardımcı Hakemler : Selçuk Kaya, Mehmet Cem Hanoğlu
Dördüncü Hakem : Ali Şalk

28.03.2010 Pazar 14:00 Antalyaspor - Manisaspor
Orta Hakem : Özgür Yankaya
Yardımcı Hakemler : Serkan Ok, Hüseyin Fidan
Dördüncü Hakem : Murat Özcan

28.03.2010 Pazar 14:00 Gaziantepspor - Sivasspor
Orta Hakem : Mustafa Kamil Abitoğlu
Yardımcı Hakemler : Bülent Gökçü, İsmail Şencan
Dördüncü Hakem : Zafer Demir

28.03.2010 Pazar 19:00 Galatasaray - Fenerbahçe
Orta Hakem : Cüneyt Çakır
Yardımcı Hakemler : Bahattin Duran, Aleks Taşçıoğlu
Dördüncü Hakem : Süleyman Abay

29.03.2009 Pazartesi 20:00 Kayserispor - Trabzonspor
Orta Hakem : Fırat Aydınus
Yardımcı Hakemler : Volkan Narinç, Erdem Bayık
Dördüncü Hakem : Koray Gençerler

19 Mart - 22 Mart 2010 Futbol Maç Yayınları

19 Mart 2010 Cuma



19 Mart 2010 Cuma

20:00 Kasımpaşa - Beşiktaş (Lig TV)
21:30 Köln - Monchengladbach (TRT 3)

20 Mart 2010 Cumartesi

16:30 Eintracht Frankfurt - Bayern Munchen (TRT 3)
17:00 Stoke City - Tottenham (Spormax)
17:00 Celtic - St. Johnstone (Futbol Smart)
19:00 Fenerbahçe - Gaziantepspor (Lig TV)
19:20 Bristol City - Newcastle (Euro Futbol)
19:30 Arsenal - West Ham (Spormax)
19:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen (TRT 3)
20:45 PSV - Twente (Futbol Smart)
21:00 Real Madrid - Sporting Gijon (NTV Spor)
22:00 Lens - Sochaux (Kanal A)
22:00 Palmeiras - Ponte Preta (Spormax)

21 Mart 2010 Pazar

13:00 Zenit St. Petersburg - Spartak Moskova (Spormax)
13:30 RKC Waalwijk - Ajax (Futbol Smart)
15:30 Manchester United - Liverpool (Spormax)
16:00 Milan - Napoli (NTV Spor)
16:30 Hamburg - Schalke (TRT 3)
17:00 Fulham - Manchester City (Spormax)
18:00 Blackburn - Chelsea (Spormax)
18:00 Bordeaux Lille (Kanal A)
18:30 Wolfsburg - Hertha Berlin (TRT 3)
19:00 Trabzonspor - Galatasaray (Lig TV)
22:00 Real Zaragoza - Barcelona (NTV Spor)
22:00 Marsilya - Lyon (Kanal A)
22:00 Gremio - Corinthians (Spormax)

22 Mart 2010 Pazartesi

20:00 Bursaspor - Denizlispor (Lig TV)

UEFA Avrupa Ligi Çeyrek Final ve Yarı Final Eşleşmeleri

Çeyrek Final : (1 Nisan 2010 / 8 Nisan 2010)
Fulham - Wolfsburg
Hamburg - Standart Liege
Valencia - Atletico Madrid
Benfica - Liverpool

Yarı Final : (22 Nisan 2010 / 29 Nisan 2010)
Hamburg - Standart Liege / Fulham - Wolfsburg
Valencia - Atletico Madrid / Benfica - Liverpool

Şampiyonlar Ligi Çeyrek Final ve Yarı Final Eşleşmeleri


Çeyrek Final : (30-31 Mart / 6-7 Nisan 2010)
Lyon - Bordeaux
Bayern Münih - Manchester United
Arsenal - Barcelona
Inter - CSKA Moskova

Yarı Final : (20-21 Nisan / 27-28 Nisan 2010)
Arsenal - Barcelona / Inter - CSKA Moskova
Lyon - Bordeaux / Bayern Münih - Manchester United

26. Hafta Turkcell Süper Lig Tahminleri


Kasımpaşa - Beşiktaş  Üst

Biri hücumuyla biri savunmasıyla öne çıkan iki ekibin mücadelesi olacak. Kasımpaşa geçen haftayı Ankaraspor maçı sebebiyle boş geçirdi. Ondan önceki 3 maçında galip gelememişti. Moritz'in eksikliği takımda hissediliyor. Kulüpten yapılan açıklamalarda sakatlığının devam ettiği ve bu hafta da oynayamayacağı belirtilmiş. Beşiktaş ise son haftaların formda takımı. Savunmaya yönelik orta saha kurgusu, zaten sağlam olan savunmasıyla bütünleşince çok zor gol yiyen bir takım haline geliyor. Ancak bu orta saha kurgusunun geçtiğimiz 3 haftadaki en kilit oyuncusu İbrahim Toraman sakatlığı nedeniyle kadroda yok. Bu durumda Mustafa Denizli Ernst-Fink-Necip üçlüsünü sahaya sürüp aynı sisteme devam edebilir. Ayrıca sakat Nobre de bu maçta forma giyemeyecek. Yılmaz Vural takımını bu tip maçlara ayrı bir motivasyon ile hazırlar. Mutlaka kazanmak isteyecek ve hücum futbolunu benimseyecektir. İki takım arasında oynanan son dört maç 2,5 gol üstü bitmiş. Bu sebeplerle Beşiktaş'ın son maçlarının aksine ben gollü bir mücadele olacağını düşünüyorum.

Manisaspor - Büyükşehir Bld.spor  Alt

Manisaspor'un ligde kalma yolunda mutlaka kazanması gereken bir maç. Büyükşehir Belediye şimdiye kadar rahattı ve bu rahatlık ile istikrarlı bir çizgi çizdi. Şimdi yarıda kalan Diyarbakırspor maçı sonucunda alması muhtemel 3 puan ile 40 puana çıkacak ve herkesin birbirine karşı üstün geldiği bu seneki ligde üst sıralara tutunma şansı doğacak. Manisaspor'da Dixon ve Ersen Martin'in sakatlıkları devam ediyor. Büyükşehir Belediye zaten sezon başından beri sakatlıklardan kurtulamadı ancak bu duruma alıştı ve çok alternatifli bir kadro haline geldi. Kontrollü ve az gollü bir maç bekliyorum.

Diyarbakırspor - Antalyaspor  2

Maç İzmit İsmetpaşa Stadı'nda ve seyircisiz olarak oynanacak. Diyarbakırspor'un durumu ortada. Aldığı cezalardan sonra ligde kalması iyice zorlaştı ki zaten bugün ligden düşürülmesi ile ilgili bir karar da çıkabilir. Antalyaspor uzun bir aradan sonra geçen hafta galip geldi. Jedinak ve Orhan Ak'ın sakatlıkları defansif anlamda takım için olumsuzluk yaratabilir. Yine de eğer bu maç oynanırsa Antalyaspor moralsiz Diyarbakırspor önünde galip gelecektir.

Fenerbahçe - Gaziantepspor  1

Şampiyonluk yarışından kopmaması için Fenerbahçe'nin bu maçı mutlaka kazanması lazım. Alex bu hafta takıma dönüyor. Yine geçen hafta kısa bir süre forma giyen Özer'in de bu maçta ilk onbirde oynaması muhtemel. Sakat Cristian'ın yokluğu Fenerbahçe'nin dikine hücum edebilmesi açısından pozitif yönde etki yapabilir. Emre Belözoğlu soğuk algınlığı sebebiyle birkaç gündür idmana çıkmıyor ancak büyük ihtimalle maçta oynayacak. Ancak güçsüz olarak sahaya çıkarsa Fenerbahçe orta sahada zorlanabilir.  Gaziantepspor son 3 maçından beraberlik ile ayrıldı. Bu sezon ligde çok istikrarsız sonuçlar alıyor. Kalburüstü kadrosu ile zaman zaman iyi futbol oynayabilse de bu hafta Fenerbahçe karşısında şansı olmadığını düşünüyorum.

Ankaragücü - Kayserispor  Toplam Gol 2-3   


G.Saray maçına kadar az gol yiyen ve bol berabere kalan bir Ankaragücü izledik. Kayserispor deplasmanlarda, kendi sahasında oynadığı maçlara oranla daha iyi bir performans sergiledi. Kayserispor'un geçen hafta sarı kart cezalısı olan oyuncuları Mehmet Eren, Serdar ve Makukula bu hafta takımdaki yerlerini alacaklar. Dünkü PFDK toplantısında Ankaragücü'ne verilen ceza nedeniyle bu karşılaşmanın seyircisiz oynanacak olması da karşılaşmaya ayrı bir boyut kazandırdı. Az gollü geçmesini beklediğim maçla ilgili tahminim, toplam gol sayısının 2-3 olacağı yönündedir.

Sivasspor - Gençlerbirliği  0-2 Çifte Şans

Sivasspor oynadığı futbolla haftalardır bir ışık vermedi. Çok basit gol yiyebiliyorlar. Karşılarındaki rakip Gençlerbirliği de iyi kadrosuna rağmen istikrarsız sonuçları ile dikkat çekiyor. Gençlerbirliği'nde Harbuzi kart cezalısı. Mahmut ve Radeljic sakat. Geçen hafta Fenerbahçe karşısında biraz daha defansif oynayan Gençlerbirliği'nin bu hafta gol ayaklarını sahaya süreceğini düşünüyorum. İki takımın arasında oynanan istatistiklerin aksine bu karşılaşmada Gençlerbirliği'ni daha şanslı görüyorum. Beraberlik ve Gençlerbirliği galibiyeti birlikte düşünülebilir.

Trabzonspor - Galatasaray  0

Haftanın en önemli maçı öncesi Trabzonspor'da Egemen ve Ömer Aysan'ın hafif sakatlıkları devam ediyor. Diğer taraftan G.Saray'da sakatlar iyileşiyor, Kewell haricinde önemli bir eksik yok. İki takım arasında oynanan karşılaşmalarda G.Saray'ın büyük üstünlüğü göze çarpıyor. Ancak bu sezon deplasman performansı çok iyi değil. Trabzonspor ise Şenol Güneş geldiğinden beri kaybetmedi. Bu maç için en muhtemel sonuç beraberlik.

Bursaspor - Denizlispor  1

Bursaspor son 5 lig maçından 15 puan kazanırken, Diyarbakırspor maçı hariç son 3 lig maçında da kalesinde gol görmedi. Tartışmasız şu an ligin en formda takımı. Denizlispor'un çıkışı son oynadıkları Beşiktaş maçı ile sona erdi. Bursaspor kendi sahasında herhangi bir sürprize izin vermeyecektir.     

26. Hafta Turkcell Süper Lig Cezalı Oyuncular

18 Mart 2010 Perşembe


Sarı Kart :
Orhan Ak (Antalyaspor)
Michael John Jedinak (Antalyaspor)
Labinot Harbuzi (Gençlerbirliği)
Ahmet Cebe (Denizlispor)

Kırmızı Kart :
Doğa Kaya (Eskişehirspor)

26. Hafta Turkcell Süper Lig Hakemleri


19.03.2010 Cuma 20:00 Kasımpaşa - Beşiktaş
Orta Hakem : Özgür Yankaya
Yardımcı Hakemler : Aleks Taşçıoğlu, Orkun Aktaş
Dördüncü Hakem : Mustafa Öğretmenoğlu

20.03.2010 Cumartesi 14:00 Manisaspor - Büyükşehir Bld.spor
Orta Hakem : Halis Özkahya
Yardımcı Hakemler : İsmail Köse, Asım Yusuf Öz
Dördüncü Hakem : Hüseyin Sabancı

20.03.2010 Cumartesi 14:00 Diyarbakırspor - Antalyaspor
Orta Hakem : İlker Meral
Yardımcı Hakemler : Serhan Malkoç, Muharrem Yılmaz
Dördüncü Hakem : Fethi Serkan Koçak

20.03.2010 Cumartesi 19:00 Fenerbahçe - Gaziantepspor
Orta Hakem : Kuddusi Müftüoğlu
Yardımcı Hakemler : Erhan Sönmez, Nihat Mızrak
Dördüncü Hakem : Mürvet Sezer

21.03.2010 Pazar 14:00 Sivasspor - Gençlerbirliği
Orta Hakem : Barış Şimşek
Yardımcı Hakemler : Tarık Ongun, Kemal Yılmaz
Dördüncü Hakem : İbrahim Bülbül

21.03.2010 Pazar 14:00 Ankaragücü - Kayserispor
Orta Hakem : Aytekin Durmaz
Yardımcı Hakemler : Serkan Gençerler, Uygar Bebek
Dördüncü Hakem : Mete Kalkavan

21.03.2010 Pazar 19:00 Trabzonspor - Galatasaray
Orta Hakem : Yunus Yıldırım
Yardımcı Hakemler : Mustafa Emre Eyisoy, Ekrem Kan
Dördüncü Hakem : Taner Gizlenci

22.03.2010 Pazartesi 20:00 Bursaspor - Denizlispor
Orta Hakem : Serkan Çınar
Yardımcı Hakemler : Serdar Akçer, Mustafa İspiroğlu
Dördüncü Hakem : Volkan Bayarslan

İki Korkak Alman

13 Mart 2010 Cumartesi


Tarih 13.03.2010
G.Birliği 0 - Fenerbahçe 0

Maçtan futbol adına akılda kalan hemen hemen hiçbir şey yok. İki korkak teknik direktörün maçı kaybetmemek kaygısıyla belirlediği stratejiler izleyicilerin keyifsiz bir akşam geçirmesine sebep oldu. Bu maç ile ilgili tahminimin üst olduğunu yazmıştım. Ama maçtan önce çıkan kadroları gördüğümde tahminimde yanılacağımı anladım. Bir tarafın kulübesinde Semih, Guiza ve Özer. Diğer tarafın kulübesinde Kahe, Burhan ve Hurşut. Fenerbahçe maça tek santrafor Gökhan Ünal ile başlarken, Gençlerbirliği'nde de en ilerideki oyuncu tek başına Mustafa Pektemek.

Kazansa da kaybetse de Fenerbahçe ile ilgili her hafta aynı yorumları yapmak mümkün. Yapılan kötü yabancı transferleri ve bu oyuncuları oynatma ısrarı her hafta Fenerbahçe'yi biraz daha geri götürüyor. Ligin ancak orta sıra mücadelesi yapacak takımlarında forma giyecek kapasitedeki Cristian, Andre Santos ve Bilica'yı her hafta ilk onbirde izliyoruz. Bu oyuncular futbol adına olumlu bir şey ortaya koyamadıkları gibi hemen her maçta yaptıkları çirkin ve centilmenlik dışı hareketler ile sürekli kart görme riski ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunun yanında bu akşamki maçta futbolcuların yüzünde hırs ya da inanç göstergesi de yoktu. Lugano Türkiye'ye geldiğinden beri belki en sakin maçını oynadı. Emre istekli olmasına karşın eski hırsı yoktu. Semih oyuna girerken eskisi gibi istekli girmedi. Bunların hepsi oyuncuların şampiyonlukla ilgili bir inancı olmadığını gösteriyor aslında. Takım içinde disiplinsizlik ve huzursuzluk tırmanmış durumda. Bu olumsuzlukların en önemli müsebbibi Christoph Daum.

Şimdi de herhalde hücum oyuncularını birbirine kırdırmaya çalışıyor. Hepsini birden aynı anda nasıl küstürürüm, hepsinin performanslarını aynı anda nasıl düşürebilirim diye düşünüyor olabilir. Belki eski Kayserispor modelini tekrar canlandırmak için Gökhan Ünal'ı tek santrafor olarak sahaya sürüp arkasına Mehmet Topuz'u yerleştirmiştir. Bunları düşünmek yersiz, zaten Daum'un ne yapmaya çalıştığını uzun süredir anlayamıyoruz. Tek gerçek; Fenerbahçe'nin bu sene şampiyonluktan çok büyük bir hızla uzaklaştığı ve bu şekilde devam edildiği durumda gelecek senelerin de iyi şeyler getirmeyeceğidir. Fenerbahçe'nin ihtiyacı olan, Brezilyalıları bir an önce takımdan uzaklaştırıp elindeki Selçuk, Bekir, Özer gibi karakterli oyuncuları kötü oynasalar dahi sürekli olarak sahaya sürmektir. Böylece en azından sezon sonuna kadar taraftarı mutlu edecek bir mücadele izleyebiliriz.

Gençlerbirliği'ne gelecek olursak; tek derdi oyunu berabere götürüp bir şans golü bulabilirse galip gelmekti Thomas Doll'ün. Takımın yıldız hücum oyuncuları yedek beklediği gibi bunlardan sadece Kahe oyuna dahil oldu ilerleyen dakikalarda. Hurşut ve Burhan'ı oyuna almayı bile düşünmedi. Fenerbahçe'nin en zayıf bölgesinin sol kanadı olduğunu herhalde Türkiye'deki tüm teknik direktörler farketmişlerdir. Burhan'ı bu akşam kullanmayarak Fenerbahçe'nin bu zaafından faydalanmamak bana biraz garip geldi. Sonuçta kendi takımının ligde herhangi bir hedefi olmadığından, Thomas Doll bu bir puanın çok iyi olduğunu düşünüyordur muhtemelen ve belki de haklıdır.

Maçın hakem dörtlüsü bence kötü bir yönetim gösterdiler. Özellikle gösterilen ve gösterilmeyen kartlarda çok yanlışlar vardı. Emre'nin Tozo'ya yaptığı faullerin sayısını hatırlayamıyorum bile. Ama Emre Tozo'ya yaptığı bu kadar faule karşın herhangi bir kart görmedi. En sonunda başka bir pozisyonda yaptığı hareketle yine maçı sarı kart görerek tamamladı. Aykut'un Gökhan'a arkadan yaptığı sert faul bence kırmızı kart olmalıydı. Aynı şekilde bir sonraki pozisyonda Gökhan Gönül'ün yaptığı çok net sarı kartlık faulde kart gösterilmedi. Santos'un Cem Can'ın önce bileğine bastığı arkasından ayak salladığı pozisyonu da Sayın Kamil Abitoğlu maç içerisinde göremedi.

90 dakikalık maçtan akılda kalanlar maalesef beraberlik için sahaya çıkan iki teknik direktör ve kötü bir hakem yönetimiydi. Bunun dışında futbol adına olumlu bir şey bulmak istersek, Gençlerbirliği defansında oynayan 1991 doğumlu Mahmut Boz'un performansından söz edebiliriz. Daha önce U-16 ve U-17 milli takımlarında da yer alan oyuncu genç yaşına rağmen soğukkanlılığı ve yaptığı yerinde müdahaleler ile dikkat çekti. Bu oyuncuyu biraz takip etmek gerekir eğer Thomas Doll forma vermeye devam ederse.   


12 Mart - 15 Mart 2010 Futbol Maç Yayınları

12 Mart 2010 Cuma



12 Mart 2010 Cuma

18:00 CSKA Moskova - Amkar (Spormax)
20:00 Gaziantepspor - Trabzonspor (Lig TV)
21:30 FC Schalke - Stuttgart (TRT 3)
21:45 Catania - Inter (NTV Spor)
21:45 Twente - Den Haag (Futbol Smart)

13 Mart 2010 Cumartesi

14:45 Tottenham - Blackburn (Spormax)
16:30 B.Monchengladbach - Wolfsburg (TRT 3)
17:00 Chelsea - West Ham (Spormax)
17:00 Middlesbrough - Newcastle United (Futbol Smart)
19:00 Gençlerbirliği - Fenerbahçe (Lig TV)
19:30 Hull City - Arsenal (Spormax)
22:00 O. Lyon - St. Etienne (Kanal A)
23:00 Sevilla - Deportivo La Coruna (NTV Spor)

14 Mart 2010 Pazar

00:30 Portoguesa - Sao Caetano (Spormax)
13:00 Rubin Kazan - Lokomotiv Moskova (Spormax)
15:00 Bursaspor - Manisaspor (Lig TV)
15:30 Manchester United - Fulham (Spormax)
16:00 Juventus - Siena (NTV Spor)
16:30 Hoffenheim - Werder Bremen (TRT 3)
17:30 Ajax - PSV (Futbol Smart)
18:00 Sunderland - Manchester City (Spormax)
18:00 Lille - Grenoble (Kanal A)
18:30 Bayer Leverkusen - Hamburg ((TRT 3)
19:00 Galatasaray - Ankaragücü (Lig TV)
20:00 Barcelona - Valencia (NTV Spor)
20:00 Nacional Madeira - Benfica (Futbol Smart)
22:00 Santos - Palmeiras (Spormax)
22:00 Vallodolid - Real Madrid (NTV)
22:00 Toulouse - Marsilya (Kanal A)

15 Mart 2010 Pazartesi

00:30 Corinthians - Santo Andre (Spormax)
20:00 Denizlispor - Beşiktaş (Lig TV)
22:00 Liverpool - Portsmouth (Spormax)

25. Hafta Turkcell Süper Lig Tahminleri

11 Mart 2010 Perşembe


Gaziantepspor - Trabzonspor  1-0 Çifte Şans

Trabzonspor'da son dakikada önemli bir gelişme oldu; Gustavo Colman ve Hrvoje Cale Gaziantepspor maçı kadrosuna alınmadı. Söylenenler doğruysa iki oyuncunun da herhangi bir sakatlığı bulunmuyor. Bu durum Şenol Güneş'in önümüzdeki sezon kadrosunda bu oyuncuları düşünmediği şeklinde yorumlanabilir mi acaba diye düşünüyorum. Fantezi futbol oyuncularına bu sezon çok fazla puan kazandıran Gustavo Colman'ın kadroda olmayışı kendilerini üzecektir. Bu oyuncular haricinde yine Trabzonspor kadrosunda Murat Tosun, Tony Sylva ve Zafer Yelen yok. Gaziantepspor'da ise Ferdi, Tomas ve Cenk'in sakatlıkları devam ediyor. Trabzonspor ligde oynadığı son 7 maçını kaybetmedi. Gaziantepspor ise bu sezon ligin en istikrarsız takımı diyebiliriz. İki takım arasında G.Antep'te oynanan son 10 maçın 5'i G.Antepspor'un galibiyetiyle, 3'ü ise beraberlikle sonuçlanmış. Trabzonspor'un sadece 2 galibiyeti var. Yine de bu seneki performansları göz önünde bulundurarak bu maça biraz temkinli yaklaşmak gerekiyor. Ben hem istatistiklere güvenerek hem de temkinli davranarak Gaziantepspor'un yenilmeyeceği yönünde bir tahmin yapacağım.

Gençlerbirliği - Fenerbahçe  Üst

Fenerbahçe 7 resmi maç aradan sonra kazanmasına karşın hiç de iyi sinyaller vermedi. Alex bu hafta yine oynamıyor. Lugano'nun dönüşüyle defans biraz toparlanmış görünüyor ancak, son antrenmanda Lugano ağrıları sebebiyle çalışmayı yarıda bırakmış. Gençlerbirliği son maçında Trabzonspor karşısında eski maçlarına oranla biraz toparlanmış gözüktü. Hatta hakem Trabzonspor'un ikinci golünden önceki penaltıyı çalmış olsaydı maçtan galip ayrılıp dönebilirlerdi bile. Maç sonucu tahmin etmenin biraz riskli olduğu bu maçın 2,5 gol üstü olarak sonuçlanacağını düşünüyorum 

Antalyaspor - Sivasspor  1

Sivasspor ilk 24 hafta itibariyle ligin açık ara en kötü futbol oynayan takımı. Mehmet Yıldız tam döndü derken tekrar sakatlandı. Sedat Bayrak da bu hafta cezalı. Antalyaspor ise iyi bir hücum takımı olmasına karşın çok basit goller yiyor. Geçen hafta Fenerbahçe karşısında çok kötü bir futbol oynadılar. Ayrıca teknik direktörleri Mehmet Özdilek de maç içerisinde zaman zaman çok kötü kararlar veriyor ve yanlış oyuncu değişikliklerine gidebiliyor. Ancak Antalyaspor'un  bu hafta Sivasspor karşısında mutlak favori olduğunu ve maçı kazanacağını düşünüyorum.

Büyükşehir Bld.spor - Diyarbakırspor  1

Büyükşehir Belediyespor erteleme maçında Beşiktaş'a kaybederken yine oldukça iyi bir mücadele ortaya koydu. Abdullah Avcı çok fazla eksik oyuncuları olmasının yanında bence bazı oyuncularını da dinlendirerek hedef maç olarak kendisine Diyarbakırspor maçını seçti. Diyarbakırspor'un Bursaspor maçından sonra aldığı 3 maçlık ceza ile birlikte ligde kalma yolunda çok da fazla şansı kalmadığını düşünüyorum. Zaten son 9 maçtır kazanamıyorlar. Etkili İskender Alın, Ali Güzeldal ve Tevfik Köse üçlüsünün bu maçı İBB'ye kazandırması normal sonuç olacaktır.

Kayserispor - Eskişehirspor  0

Bu maçta Kayserispor'un önemli eksikleri var. Makukula, Mehmet Eren ve Serdar Kesimal cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Kayserispor'un bu maçtaki tek kozu Cangele olacak. Eskişehirspor'da ise Ümit Karan cezası nedeniyle oynayamayacak. İki takımın da kontrollü oynayacağı maçtan çıkması en muhtemel sonuç beraberlik olacaktır.

Bursaspor - Manisaspor  1

Bursaspor şampiyonluk yürüyüşüne başladı. Son üç maçı 9 puanla kapattılar. Önlerinde Manisaspor ve Denizlispor maçları var. Bu maçları kazandıkları takdirde gelebilecekleri noktanın kendileri de farkındalar. Manisaspor Reha Kapsal ile farklı bir çizgi yakaladı. Ancak Bursa deplasmanı kendileri için çok zor geçecek. Bursaspor'da Volkan Şen ve Veli Acar'ın sakatlıkları sürüyor. Ali Tandoğan ve Ömer Erdoğan da Kasımpaşa maçında hafif sakatlıklar geçirdiler. Manisaspor'da Isaac bu hafta geri dönüyor. Hafta içi oynanan maçın yorgunluğu olsa da Bursaspor seyircisi önünde galibiyete ulaşacaktır.

Galatasaray - Ankaragücü  Alt

Arda Turan'ın yokluğunda Galatasaray'ın hücum hattında büyük ihtimalle Dos Santos, Keita ve Jo üçlüsünü izleyeceğiz. Ama karşılarında da son 7 maçta sadece 3 gol yiyen Ankaragücü olacak. Oldukça büyük yatırımlar ile isim yapmış yabancıları Türkiye'ye getiren Ankaragücü önümüzdeki sezonlar için kendisine büyük hedefler koydu. Bu maçtan da flaş bir sonuçla ayrılmak isteyeceklerdir. Arda'nın yokluğunda Galatasaray'ın da gol yollarında zorlanacağını düşündüğümden bu maç için tahminim 2,5 gol altı olacak.

Denizlispor - Beşiktaş  Toplam Gol 2-3

Bu sene benim için tahminde bulunulması en zor maçlar Beşiktaş maçları. İyi oynadıkları maçları kaybettiler, kötü oynadıkları maçları kazandılar. Beşiktaş'ın Denizli'de oynadığı maçlarda Denizlispor'a karşı üstünlüğü var. (Son 10 maçta 6 galibiyet) Denizlispor da bir çıkış içerisinde ve son 4 maçta 10 puan toplayarak ligde kalma yolunda önemli bir adım attılar. Bu maçta sonuç tahmini yapmak benim için zor. Denizli'deki son 4 maç 2-3 gol ile bitmiş. Bu istatistikten yola çıkarak benim tahminim 2-3 gol olacağı şeklinde. 

25. Hafta Turkcell Süper Lig Cezalı Oyuncular


Sarı Kart :
Sedat Bayrak (Sivasspor)
Serdar Kesimal (Kayserispor)
Mehmet Eren Boyraz (Kayserispor)
Ariza Makukula (Kayserispor)
Ümit Karan (Eskişehirspor)
Arda Turan (Galatasaray)

Kırmızı Kart :
Alex De Souza (Fenerbahçe)
Jan Rajnoch (Ankaragücü)

25. Hafta Turkcell Süper Lig Hakemleri


12.03.2010 Cuma 20:00 Gaziantepspor - Trabzonspor
Orta Hakem : Cüneyt Çakır
Yardımcı Hakemler : Serkan Ok, Orkun Aktaş
Dördüncü Hakem : Erdem İren

13.03.2010 Cumartesi 19:00 Gençlerbirliği - Fenerbahçe
Orta Hakem : Mustafa Kamil Abitoğlu
Yardımcı Hakemler : Selçuk Kaya, Serkan Akarca
Dördüncü Hakem : Nihat Akman

14.03.2010 Pazar 14:00 Kayserispor - Eskişehirspor
Orta Hakem : Serkan Çınar
Yardımcı Hakemler : Erdinç Sezertam, Emin Yıldırım
Dördüncü Hakem : Tayfur Özkan

14.03.2010 Pazar 14:00 Antalyaspor - Sivasspor
Orta Hakem : Süleyman Abay
Yardımcı Hakemler : Serdar Diyadin, Mehmet Metin
Dördüncü Hakem : Gökhan Güneşer

14.03.2010 Pazar 14:00 Büyükşehir Bld.spor - Diyarbakırspor
Orta Hakem : Hüseyin Göçek
Yardımcı Hakemler : Serkan Gençerler, Cemal Bingül
Dördüncü Hakem : Hakan Ceylan

14.03.2010 Pazar 15:00 Bursaspor - Manisaspor
Orta Hakem : İlker Meral
Yardımcı Hakemler : Mehmet Şahan Yılmaz, Gökhan Memişoğlu
Dördüncü Hakem : Serdar Karakaş

14.03.2010 Pazar 19:00 Galatasaray - Ankaragücü
Orta Hakem : Kuddusi Müftüoğlu
Yardımcı Hakemler : Adil Sinem, Ali Saygın Ögel
Dördüncü Hakem : Zafer Demir

15.03.2010 Pazartesi 20:00 Denizlispor - Beşiktaş
Orta Hakem : Abdullah Yılmaz
Yardımcı Hakemler : Baki Tuncay Akkın, Cem Satman
Dördüncü Hakem : Çağatay Şahan



24. Hafta Turkcell Süper Lig Tahminleri

5 Mart 2010 Cuma


Kasımpaşaspor - Kayserispor  0-2 Çifte Şans

Kendi sahasında iyi oynayan Kasımpaşaspor ile deplasmanlarda ligin en çok puan toplayan ekibi Kayserispor karşılaşıyor. Kasımpaşaspor defansının değişmez iki oyuncusu Koray Avcı ve Barış Başdaş bu hafta kart cezalısı oldukları için forma giyemeyecekler. Ayrıca takımdaki Moritz krizi de devam ediyor. Kayserispor ise geçen hafta Beşiktaş karşısında benim takip edebildiğim kadarıyla bu sezonki en kötü oyununu oynadı. Tabi bunda Cangele'nin cezalı oluşu da etkiliydi. Cangele bu hafta geri dönüyor. Kasımpaşaspor genç oyuncuları ile iyi bir uyum yakalamış olsa da Kayserispor'u bu hafta daha şanslı görüyorum ve en azından kaybetmeden İstanbul'dan döneceklerini düşünüyorum.

Sivasspor - İ.Büyükşehir Belediyespor  Toplam Gol (2-3)

Sivasspor ligin en kötü futbol oynayan takımlarından birisi. Mehmet Yıldız'ın dönüşü ile yine bir hava yakalayabilirler diye düşünüyordum. İki hafta önce kazandıkları Manisaspor maçında, Manisaspor ilk yarıda inanılmaz goller kaçırarak maçı Sivasspor'a hediye etti. Geçen hafta da Bursaspor karşısında yine çok kötü bir oyun ortaya koydular. Ayrıca Mehmet Yıldız geçen hafta yine sakatlandı ve 2-3 hafta oynamayacağı açıklandı. İ.B.B. ise şu anda Fenerbahçe ile birlikte sakatlıklardan en çok etkilenen takım. Geçen hafta elinde kalan iki forvet İskender Alın ve Ali Güzeldal ile maçı kazandı. Artık kim oynayacak kim oynayamayacak takip edemez olduk. Yine de kim oynarsa oynasın oldukça dirençli oynuyorlar. Geçmiş yıllara göre defansta fazla açık vermiyorlar. Sivasspor çok riskli bir savunma kurgusu ile oynadığı için aslında İ.B.B.'nin istediği gibi bir maç olabilir. Bence haftanın en zor maçlarından birisi. 2002 yılından beri iki takımın oynadığı 12 maçın 8'i 2-3 gol toplamı ile bitmiş. Bu sebeple maç sonucundan ziyade benim tercihim 2-3 gol olacak.

Diyarbakırspor - Bursaspor  2

Diyarbakırspor'un durumu ortada, birçok sıkıntıyla aynı anda uğraşıyorlar. Teknik Direktör değişikliği sonucu takımın başına Güvenç Kurtar geldi. Ligin ikinci yarısına girerken takım neredeyse yeni baştan kuruldu. Tamamiyle bir istikrarsızlık söz konusu. Bursaspor ise bunun tam tersine çok istikrarlı gidiyor. Oyuncuların kendine güvenleri iyice arttı. Sercan Yıldırım'ın sakatlığının da düzeldiği ve bu maçta oynayabileceği söylendi. Ligin ilk yarısında Bursa'da oynanan maçta yaşananlar malum ve bu sebeple yine gergin bir maç olması bekleniyor. Futbol dışı güçler devreye girmezse Bursaspor'un rahat kazanarak dönmesini beklediğim bir maç.

Trabzonspor - Gençlerbirliği  1

Trabzonspor son 2 haftada bıraktığı 4 puanı telafi etmek için bu maça çıkacak. Gençlerbirliği sezon başında çok beğendiğim bir takım olmasına karşın, ilerleyen zamanda çok kötü performans çizmeye başladı. Son dönemde de oldukça formsuzlar. Teknik Direktör Thomas Doll'un sözleşmesi uzatılarak futbolculara bir mesaj gönderildi. Ancak Gençlerbirliği'nin çıkışa geçeği maçın bu olmadığını düşünüyorum. Trabzonspor kendi sahasında bu maçı kazanacaktır.

Ankaragücü - Gaziantepspor  Üst

Bu maç da haftanın zor maçlarından bir tanesi. Ankaragücü kendi evinde, Gaziantepspor ise deplasmanda kötü bir grafik çiziyor. Ankaragücü'nün evinde oynanan son 10 maçın sadece 1'ini Gaziantepspor kazanmış. Ankara'daki maçlarda Ankaragücü'nün belirgin bir üstünlüğü var.  Gaziantepspor'un flaş oyuncusu Cesar Souza'nın cezası bitti ve bu maçta forma giyecek. İki takım da aldığı sonuçlar itibariyle çok güven vermiyorlar. Bu maçtan sürpriz bir üst sonucu bekliyorum.

Manisaspor - Denizlispor  Alt

Düşme hattının ve özellikle Denizlispor'un kaderini etkileyecek maçta iki takımın da önemli hücumcularından birer tanesi Isaac Promise ve Souleymane Youla cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. İki takımın da çok kontrollü oynayacağını tahmin ettiğim maçın 3 gol altı bir sonuçla biteceğini düşünüyorum.

Fenerbahçe - Antalyaspor  Üst

Alex'in cezalı olduğu maçların istatistiği düşünüldüğünde Fenerbahçe için zor bir maç olacağı şeklinde bir yorum yapılabilir. Alex dışında sezonu kapatan Uğur Boral, Özer Hurmacı ve Gökhan Gönül bu maçta forma giyemeyecekler. Lugano, Mehmet Topuz, Ali Bilgin ve Cristian'ın durumları belirsiz. Sakatlıktan yeni kurtulan Deivid'in ise performansının ne olacağı belli değil. Antalyaspor içerde, dışarıda hep hücum oynayan ve yetenekli hücumculara sahip bir takım. Fenerbahçe'nin son haftalarda oldukça fazla gol yediği ve Alex'in yokluğunda bu maça da çift santraforla çıkması beklendiğinden, en mantıklı tercih üst olacak gibi duruyor.

Eskişehirspor - Galatasaray  0

Kendi sahasında zor kaybeden Eskişehirspor lider Galatasaray'ı ağırlayacak. Galatasaray'ın yeni transferleri uyum sürecini atlatmaya başladılar. Formda Galatasaray'ın zor Eskişehir deplasmanında puan kaybetmesi muhtemel. Bu maç için öncelikli tahminim beraberlik.